HCG kuur

23 April 2014  

HCG

Er zijn twee methodes om met HCG af te vallen: het HCG (hormoon) dieet via injecties en de Bio HCG (biologische ‘namaak’) kuur via ampullen of tabletten. Het gebruik van HCG diëten is verboden, maar de biologische variant wordt volop aangeboden. Voor 24 -48 dagen volg je een streng dieet van 500 kilocalorieën, neem je de ampullen en kun je rond 7-14 kilogram afvallen.

Historie

De oorsprong van het gebruik van HCG als afslankmiddel ligt rond 1954. Endocrinoloog (arts die alles weet van hormonen) Albert Theodore William Simeons observeerde extreem dikke jongens die last hadden van een vertraagde puberteit. Dit werd ook wel het syndroom van Fröhlich genoemd. Hij behandelde ze met het hormoon Humaan choriongonadotrofine (HCG) en behaalde succes. Daarnaast verloren ze hun extreme eetlust, hoewel ze niet afvielen in gewicht. Wat vreemd was, was dat hun silhouet wel ‘strakker’ was geworden en dat ze vooral rond de heupen in centimeters waren verminderd. Om ze wel af te laten vallen was een combinatie met een dieet nodig. Hij zette de jongens op een dieet van 500 kilocalorieën en gaf ze elke dag injecties, waardoor ze ongeveer 0,5 kilogram per week afvielen. Zonder enige nadelige effecten. Dokter Simeons bedacht toen dat hij deze behandeling ook zou moeten kunnen toepassen bij mannen en vrouwen met overgewicht. De personen met overgewicht kregen voor ongeveer 3-5 weken hetzelfde dieet voorgeschreven en dagelijks de HCG injecties toegediend. Hij was zelf erg enthousiast over de resultaten: het pakte vooral de vetlagen op de probleemgebieden, zoals de heupen, buik en billen aan, het verbeterde het humeur en het gaf meer energie. In 1954 publiceerde hij een boek over zijn kuur: ‘Pounds & Inches – A New Approach To Obesity’. De Simeonstherapie werd razend populair en ook zijn er veel onderzoeken naar geweest.

Achtergrond HCG

De gedachte van het dieet van dokter Simeons achter het afvallen met HCG injecties is dat door het toedienen het overtollige vet wordt afgebroken en als energie wordt verbruikt. Als je iemand met overgewicht daarbij op een streng dieet van 500 kilocalorieën zet, zal hij/zij hierdoor geen honger hebben en snel afvallen. Na vele onderzoeken was uiteindelijk de perfecte combinatie: een dieet van 500 kilocalorieën met een hoeveelheid van 125 eenheden HCG. Hierbij kan iemand 0,5 kilogram gewicht verliezen in een dag. Je volgt het dieet voor 26 dagen, waarvan je de eerste 23 dagen de injecties krijgt. De laatste 3 dagen zijn nodig zodat er geen HCG meer in je lichaam zit wanneer je weer normaal gaat eten. Is dit wel het geval dan zal het gewicht alarmerend toenemen.

Verschillende wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar het dieet en in de eerste publicaties stond dat het dieet zeker gunstig effect had. Maar deze onderzoeken waren niet helemaal eerlijk omdat ze bijvoorbeeld verbonden waren aan klinieken die geld verdienden aan de HCG-kuur. Latere studies tonen steeds aan dat het dieet niet werkt, al lijkt dat weinig effect te hebben op het publiek die het nog steeds in groten getale gebruikt om af te vallen.

Maar wat is HCG nu eigenlijk?

HCG is een (vrouwelijk) lichaamseigen hormoon aangemaakt door de placenta. Bij toediening aan mannen stimuleert HCG de rijping van de zaadcellen en bevordert het de ontwikkeling van mannelijke geslachtskenmerken. Artsen schrijven het daarom soms voor bij verminderde vruchtbaarheid en bij een vertraagde puberteit bij jongens. Bij vrouwen stimuleert het onder andere de eisprong. Farmaceuten winnen HCG uit de urine van zwangere vrouwen (via de organisatie moeders voor moeders) om hier het geneesmiddel Pregnyl van te maken. Dit is een bekend middel om vrouwen zwanger te krijgen en is alleen verkrijgbaar op doktersrecept.

Sinds 2007 staat in de wet dat een geneesmiddel niet mag worden voorgeschreven voor een ander doel dan waar voor het op de markt is gebracht. HCG is als afslankmiddel dus verboden en zou je dus nergens meer aangeboden moeten kunnen vinden. Hoe komen schoonheidklinieken of instituten dan aan HCG? Dat gebeurt dus wettelijke gezien via een illegale weg en sinds 2009 zegt de inspectie voor de gezondheidszorg dan ook extra toezicht te houden. Ter vergelijking om een idee te geven hoe het financiële plaatje er ongeveer uit ziet: één ampul bevat 1500 eenheden Pregnyl en kost €1,63. Een doosje met 3 ampullen kost 4,89 euro. Aan de arts wordt het door de apotheek voor €13,50 verstrekt. Verschillende webwinkels en schoonheidsklinieken vragen er variërend van €175 tot €425 voor.

Als reactie hierop om boetes, aanklachten en rechtszaken te voorkomen is BioHCG of BioHCG+ ontwikkeld. Deze biologische varianten hebben exact dezelfde werking als het daadwerkelijke hormoon maar het HCG hormoon zit onder geen enkele voorwaarde in de ampullen of tabletten. Deze kuren zouden dus ook je stofwisseling moeten beïnvloeden, je hongergevoel moeten onderdrukken en je verbranding moeten verhogen. Er wordt beweerd dat je alleen je vetmassa verliest en niet je spiermassa, dit is belangrijk want je spieren staan voor kracht.

HCG Eetgewoontes

Vanwege het verbod op het dieet met de HCG injecties wordt er hier niet verder op ingegaan op de daarbij horende eetgewoontes, omdat je die eigenlijk nergens meer aangeboden hoort te vinden.

Via veel sites kan je totale pakketten bestellen om de BioHCG kuur te volgen. In zo een pakket zitten de ampullen, voedingssupplementen, informatiebrochure en vaak ook een gezichtscrème. De kosten liggen zo rond de €150,- en oplopend met uitbreidingen tot de €390,- Je volgt de BioHCG kuren vaak voor 24 dagen waarbij je ook vaak een streng koolhydraat- en vetarm dieet volgt van rond de 500 kilocalorieën. Heb je extreem veel overgewicht en wil je de kuur langer volgen? Dan kan je hem verlengen met 12 dagen of twee keer zo lang doen en ben je dus 48 dagen bezig. Dagelijks moet je minstens 2 liter water drinken om alle afvalstoffen af te voeren. Omdat deze diëten niet alle voedingsstoffen leveren die je nodig hebt is het nodig om voedingssupplementen te slikken. Tijdens het dieet mag je trouwens ook geen gezichts- en lichaamsproducten gebruiken die olie bevatten, omdat deze vetten het afslankproces van de BioHCG kuur verstoren. Daarom kan je ook beter niet onder de zonnebank gaan, want je mag geen zonnebrandcrème gebruiken. De meeste mensen verliezen ongeveer 10% van hun lichaamsgewicht. Na die 24 dagen neem je geen Bio HCG meer in en mag je alles weer eten, behalve producten met koolhydraten. Drie weken nadat je voor het laatst BioHCG hebt genomen begin je langzaam weer je voeding uitbreiden met allerlei gezonde producten en wordt je vaak begeleid. Het doel is dat je nu een nieuwe gezonde leefstijl hebt ontwikkeld waardoor jij je nieuwe gewicht zal behouden.

Go

 • Als je een ‘gezonde’ volwassen man of vrouw bent met overgewicht
 • je op korte termijn kilogrammen wil verliezen
 • als je goed bent in het opvolgen van strenge diëten.

No Go

 • Als je medicatie gebruikt of patiënt bent, overleg dan altijd eerst met je huisarts.
 • Diabetespatiënten, die hebben begeleiding van een arts nodig omdat je geen koolhydraten meer neemt zal je medicatie aangepast moeten kunnen worden.
 • Zwangeren.
 • Als je borstvoeding geeft.

Voor- en nadelen

 • Gegarandeerd gewichtsverlies vanwege streng dieet van 500 kcal.
 • Gebruiksvriendelijk, alle menu’s zijn ‘voorgekauwd’.
 • Snel resultaat kan motiveren.
 • In hoeverre HCG bijdraagt aan het gewichtsverlies valt te betwisten.
 • Het dieet is voor een periode van 3-6 weken, richt zich niet op een verandering in je leefstijl.
 • Je adem kan gaan ruiken naar aceton (zie dieet van Dr. Atkins voor uitleg). Je krijgt zelf geen inzicht in je eigen eetpatroon (valkuilen) wat terugval op de lange termijn kan vergroten.
 • Het is niet goedkoop om het programma te volgen
 • Eenzijdige voeding.

Laat een reactie achter

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Over ons

Dieetexpert.nl is een informatieve website met alles wat je wilt weten of gezond afslanken. Wij werken samen met gediplomeerde dietistes en voedingsdeskundigen. Zij staan ook altijd open voor je vragen! Wij hopen dat je op Dieetexpert.nl voldoende informatie vindt, mocht je toch wat missen of het ergens niet mee eens zijn dan staan wij altijd open voor jouw feedback. 

Volg DieetExpert op