Wat zijn voedingsvezels?

28 April 2014  

Voedingsvezels

Voedingsvezels, ook wel vezels genoemd, zijn stofjes die in de voeding voorkomen. Vezels zijn geen energiebron voor het lichaam, maar hebben wel belangrijke andere functies voor het menselijk lichaam. Het is daarom belangrijk elke dag voldoende vezels binnen te krijgen. Aangeraden wordt om 30 tot 40 gram vezels per dag binnen te krijgen.

De functies van vezels

Vezels hebben meerdere belangrijke functies voor het menselijk lichaam. Zo remmen vezels de ontlediging van de maag. Hierdoor treedt eerder een verzadigend gevoel op. Om deze reden zit men sneller vol wanneer voldoende vezels worden gegeten. Dit heeft weer een positief effect op bepaalde aandoeningen, waaronder welvaartsziekten zoals overgewicht, diabetes mellitus (suikerziekte) en aandoeningen aan het hart en de vaten.

In de darmen hebben vezels ook een belangrijke functie. Zo zorgen vezels in de dunne darm er voor dat de inhoud van de darmen vertraagd wordt doorgelaten. Het gevolg hiervan is dat voedingsstoffen beter opgenomen kunnen worden. In de dikke darm zorgen vezels voor een laxerend effect.

Tevens spelen vezels een belangrijke rol bij het in stand houden van een gezond gebit. Vezels schuren namelijk langs de tanden, waardoor er minder plakvorming op de tanden en kiezen ontstaat. Daarnaast moet er beter gekauwd worden op voedingsmiddelen met vezels en wordt er meer speeksel geproduceerd, wat weer een positief effect heeft op de gezondheid van het gebit.

Gezondheidsgevolgen bij een tekort aan vezels

Een tekort aan vezels heeft een negatief effect op de spijsvertering. Het gevolg hiervan is dat verstopping van de darmen kan optreden. De ontlasting blijft namelijk langer in het lichaam zitten. Wanneer de ontlasting langer in het lichaam blijft, zal de dikke darm meer vocht aan de brei onttrekken. De ontlasting wordt hierdoor harder, waardoor het lastiger wordt om de ontlasting kwijt te raken. Wanneer te weinig vezels worden gegeten, kan dit ook een negatief effect op de darmen hebben waardoor men klachten kan krijgen.

Hoe voldoende vezels binnen krijgen?

Om het lichaam gezond te houden is het dus belangrijk om voldoende vezels binnen te krijgen. Toch krijgt de bevolking vaak minder vezels binnen dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 30 tot 40 gram.

Voldoende vezels krijgt men binnen door regelmatig te kiezen voor vezelrijke producten en door veel te variëren. Voorbeelden van vezelrijke producten zijn graanproducten. Het is echter wel belangrijk om bij graanproducten voor de producten te kiezen die zo min mogelijk bewerkt zijn. Bewerkte producten, ook wel geraffineerde producten genoemd, bevatten namelijk veel minder vezels door het bewerkingsproces dat zij hebben ondergaan. Kies daarom voor producten die zo min mogelijk bewerkt zijn zoals havermout, rogge, volkorenbrood en zilvervliesrijst. Ook peulvruchten, groenten, fruit, aardappelen, noten en zaden zijn vezelrijke producten.

Wanneer het lastig is om via bovenstaande voedingsmiddelen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels te komen, kan er ook gekozen worden om bijvoorbeeld lijnzaad of chia zaad door de maaltijd te doen. Lijnzaad en chia zaad zijn beide superfoods die rijk zijn aan onder andere vezels en goede vetten. Beiden kunnen gewoon over een salade gestrooid worden of door een bakje zuivel of smoothie.

Ook kan via poeder of capsules extra vezels ingenomen worden. Dit wordt echter meer aanbevolen wanneer men last heeft van darmklachten zoals verstopping van de darmen of bij diarree.

Marinda Vis

Eigenlijk mijn hele leven vind ik voeding al interessant. Want wat doet voeding nou eigenlijk voor het menselijk lichaam en wat doet het voor de geest? Welke invloed heeft voeding op deze dingen? Daarnaast houd ik ook enorm van lekker eten en koken. Regelmatig probeer ik dan ook nieuwe recepten uit. Vanwege mijn liefde voor voeding en gezondheid was het dan ook niet heel gek dat ik koos voor de opleiding Voeding en Diëtetiek. In juli 2013 studeerde ik af aan deze opleiding.

Wil je meer van mij lezen? Bekijk mijn volledige profiel hier

Laat een reactie achter

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Over ons

Dieetexpert.nl is een informatieve website met alles wat je wilt weten of gezond afslanken. Wij werken samen met gediplomeerde dietistes en voedingsdeskundigen. Zij staan ook altijd open voor je vragen! Wij hopen dat je op Dieetexpert.nl voldoende informatie vindt, mocht je toch wat missen of het ergens niet mee eens zijn dan staan wij altijd open voor jouw feedback. 

Volg DieetExpert op